Jordan  van der Maas 
Beleeft de natuur op een unieke manier 

Film: Leven in het Veen

Leven in het Veen verteld het unieke verhaal over de laagveengebieden in het Hart van Friesland. Gelegen tussen Drachten, Leeuwarden en Heerenveen. In een reis door de tijd beleven we het ontstaan van deze gebieden, en hoe ze zijn gevormd tot rijkbloeiende laagveengebieden. Daarbij speelt de veencultuur een uiterst belangrijke rol. Ruim een eeuw werd er hard gewerkt om turf te winnen. De turfwerkers leefden in zware omstandigheden, waarna uiteindelijk de mensen vertrokken. Nu zijn het rijkbloeiende veengebieden, met een hoge natuurwaarde. 

Nu is het een thuis voor veel bijzondere moeras en watervogels. En een toevluchtsoord voor talloze reizigers. En er zijn dieren teruggekeerd die lange tijd uit Nederland waren verdwenen. De gebieden zijn continu in beweging en veranderen jaar na jaar. Zo krijgt het water op veel stukken weer vrij spel en vormen er meren. In de dichte moerasbossen vindt steeds meer verlanding plaats. En daar komen ook weer andere dieren op af. De Alde Feanen heeft naast de status als Nationaal Park ook de status als Natura2000 gebied en wordt dus goed beschermd. De film duurt 50 minuten en wordt verteld door Geartsje de Vries.

Leven in het Veen bij Omrop Fryslân

Donderdag 21 mei 2020 werd leven in het Veen of beter gezegt Libje yn it Fean uitgezonden bij Omrop Fryslân. Volledig vertaald in het Fries om 18:20. Dit was voor veel kijkers weer de unieke kans om deze film te beleven.  

Achter de schermen

Bij het maken van deze film werkte ik allang niet meer alleen. Vrienden, familie, kennissen en andere belangstellenden steken samen met mij, ziel en zaligheid in dit fantastische project. Maar de meeste hulp krijg ik toch altijd van, de enthousiaste leden van openluchtmuseum It Damshûs in Nijbeets. Dit openluchtmuseum neemt je mee terug naar de tijd van de Veenontginning. Alles is helemaal opgebouwd zoals het er in die tijd heeft uitgezien, zodat je er zelf weer even helemaal bij bent.  Breng ook een bezoekje aan dit bijzondere openluchtmuseum zal ik zeggen. http://damshus.nl/body.php?page=2 

 

Kaart